bryllupsfotograf dyrt,hvorfor er bryllupsfotograf dyrt,pris bryllupsfotografering

Hvorfor er bryllupsfotograf så dyrt?

eller er det egentlig så dyrt da?

La oss se litt nærmere på det.

Mange skjønner ikke helt hvor prisen for bryllupsfotografering kommer fra og kan føle det er mye mer enn dere bare kunne tenkt dere å ha råd til!

Det er lett å tenke at det er en dags jobb for 40 000,- kroner for fotografen, at det går rett i lomma og i tillegg at fotografen syns det er gøy.

Men det ligger så mye mer bak som ikke ses. Men merkes underveis og etterpå.

Sjekk om deres dato er ledig

bryllupsfotograf dyrt,hvorfor er bryllupsfotograf dyrt,pris bryllupsfotografering

Tidsbruk for en bryllupsfotograf

For å booke en profesjonell fotograf ligger det som oftest mellom 30 000, til  50 000 kr + – for heldagsoppdrag. Det kan være 10 timer med fotografering på dagen som dere kanskje tenker er da 4 000 i timen. Men det stemmer ikke helt. Det er ikke bare på selve bryllupsdagen jobben ligger. 

Det er mange timer før og etter bryllupet også, som er planleggingen og etterbehandling av bildene. 

Sånn er det ikke.

Her er en liste over andre eksempler:

  • Bookingprosessen – Gjøre seg kjent med brudeparet, 1 times bookingsmøte, lage kontrakt, faktura og sende over. Forklare prosessen. 
  • Forberedelser – 2-3 planleggingsmøter, tid før og etter møtene hvor jeg forbereder meg, finner riktig info til dere og lager innhold til dere ut i fra hva dere sa dere trengte i møtet. Dette tar tid. Det er en prosess fra dere booker og frem til bare 1! Dag før bryllupet. Mange timer bak. 
  • Rense og sikring av utstyr dagene før bryllupet. 
  • Reise – Om det er kjøring 1, 2 eller 3 timer med bil på dagen eller om det er reise 2 dager før bryllupet om det er fly inne i bilde for å unngå kansalleringer. Vi må møte opp og være ute i god tid. Å gå glipp av minutter og timer her skal ikke skje. Og det kan ta tid og penger brukes.
  • Selve fotograferingen – 10-14 timers fotografering hele dagen fullt påskrudd.
  • Backup – Backup og sikring av bildene på flere forskjellige enheter med en gang du kommer hjem etter 10 timers fotografering for å unngå å miste noen av bildene. Dette kan ta lang tid da det er mange bilder som er tatt. Regn med minst 1 time på natten. 
  • Culling og gjennomgang av bilder – Gå gjennom alle bildene, velge ut favoritter og de viktige øyeblikkene. Ikke 1 gang, men kanskje 2-4 ganger. Det er snakk om flere tusen bilder fra mange timers fotografering.
  • Redigering av utvalgte bilder – Igjen dette er snakk om mange bilder = mange timer. 15-30 timers redigering. Hvert eneste bilde som leveres går gjennom nøye redigering og alt skal passe sammen.

Så totalt er det mye mer enn bare 10 timers fotografering på dagen.

Å faktisk drive et firma

Det å faktisk drive et firma er ikke bare penger inn. Det er også masse penger ut. Ta eksempelet på heldagsoppdraget på si 40 000,- da som er 10 timers fotografering + all den andre tiden det tar. 

Så må vi betale moms og skatt. 

Så en faktura på 40 000,- blir da 32 000,- inn. Å etter dette må det settes av en sum til skatt, og alle andre utgifter. Så jeg kan ikke regne min lønn ut i fra 40 000,- eller 32 000 engang! 

Profesjonelt utstyr OG ekstra utstyr

Det kreves profesjonelt utstyr når en driver med bryllupsfotograferingen og ikke bare 1 sett men vertfall 2. nødutstyr må vi også ha. I tillegg til at vi må ha muligheten til å betale nytt utstyr der og da om et kamera ryker. For neste lørdsg er det jo bryllup igjen og da kan jeg ikke komme uten kamera. 

Utstyres som brukes er dyrt og må opprettholdes. Det må nytt sannsynligvis hvert 3 år. Et kamera koster rundt 20 000,- et objektiv koster rundt 20-30 000 og pc 20 000 der også. Å det er så mye mer.

Alt utstyret som vertfall kreves koster nok 4 heldagasbryllup, så det vil si at utstyret jeg bruker er ganske dyrt og helt nødvendig.

Sparing, pensjon og lønn hos en bryllupsfotograf

Det er ikke bare å sende pengene inn på kontinenter momsen og skatten et trukket fra. Her er det flere ting som spiller inn igjen.

Her er noen eksempler:

  • Pensjon 
  • Utallige programmer som brukes
  • Hjemmeside 
  • Regnskapsfører 
  • Sparing til firma
  • Lønn til seg selv
  • Studio
  • Mentor
  • Penger til nødutstyr (som vil si ganske mye)
  • Ulike forsikringer for en selv, kundene og firma
  • Penger brukt/brukes på kurs og workshop for å alltid lære seg noe nytt.
  • Feriepenger

Dette skal også være med på å dekke alle andre dager fotografen ikke har oppdrag. Timene som går til markedsføring, lage innhold, lese seg opp, webdesign, dialog med kunder og potensielle kunder.

Hvordan går det for de som er så billig da?

Hobbyfotografer kan ha langt lavere enn 25 000,- for heldagsoppdrag og hvordan kan de da klare det med tanke på alt det jeg har ramset opp nå?

Fotograf er ingen beskyttet tittel og hver og en kan kalle seg det. Det er bare å kjøpe inn et kamera, opprette en gratis hjemmeside konto endre navn på insta og kjøre lave priser eller tilbud på bryllupsfotografering. 

Selvom det kanskje ser ut som noen får det til, så betyr ikke det at dette stemmer. Det er ikke sikkert alle har forsikring om noe skulle gå galt på en fotografering. Det er ikke sikkert alle har et backup kamera i bilen om hovedkamera skulle bli ødelagt midt i bryllupet. Bryllupsfotografering er en hel prosess med mange flere trinn enn bare fotograferingen og det krever mye utstyr, programmer, og kurs for å kunne gå gjennom det meste. Det er ikke sikkert alle har satt av til å fylle disse punktene som en ikke ser på instagram eller hjemmesiden. Snakk med din fotograf og vær sikker.

Det er her brudeparets jobb må gjøres. Sjekk ulike fotografer, sjekk flere av de ulike plattformene til fotografen, anmelder og se hva tidligere kunder har å si om fotografen.

Dere kan for eksempel sjekke om fotografen har et registrert firma og betaler mva. Dette burde være et godt tegn for enten så gjør fotografen det bra med rimelig pris og betaler mva eller så jobber fotografen seg i hjel med alt for mange oppdrag og for lave priser og det er heller ikke bra for noen.

LES OGSÅ HOBBYFOTOGRAF VS PROFESJONELL FOTOGRAF HER

Hva skal dere PRIOTERE? på bryllupsdagen? og kan dere kanskje priotere for å få råd til en bryllupsfotograf?

For all del kan det handle om budsjett, men kanskje det egentlig handler om prioteringer? Om dere har et stramt budsjett vil jeg gjerne dere skal fortsette å lese uansett! For det er så mye dere kan gjøre for å minske utgiftene og få mer penger til andre ting.

Her er en liste:

  • mindre bryllupskake eller bake selv
  • Færre gjester 
  • Unngå tre retters og heller gå for en rett og masse dessert. Kanskje buffe? Blir ofte billigere og mer mat uansett;)
  • Prøve å ikke skal ha alt men heller de riktige tingene 
  • Mindre dekor
  • Lage bukett selv
  • Kjøpe brukt brudekjole – her kan du spare masse. Bonustips: få den sydd inn for en billigere penge enn helt my skreddersydd kjole.
  • Valg av lokal, kanskje en plass hvor dere kan velge og styre drikke selv.
  • Ta på løsnegler selv

Dere kan også se på det slik. Om dere legger bort for eksempel snusen, shopping eller aktiviteter for en liten periode kan det være nok til at dere får råd til deres drømmefotograf og slipper å angre etterpå.

Synes du fortsatt det høres mye ut?

Fortell meg gjerne under😊

Få minner fra deres drømmedag

Lignende poster