hvorfor er bryllupsfotograf så dyrt,hvordan få råd til bryllupsfotograf,bryllupsfotograf pris

Hvorfor velge en profesjonell fotograf over en hobbyfotograf?

Eller *en venn med et kamera*

Hvorfor skal dere egentlig bruke flere tusen kroner mer på en profesjonell fotograf enn en hobbyfotograf eller en i familien som har tatt litt bilder før?

Jeg skjønner dere utrolig godt og skal jeg være ærlig synes jeg det hørtes mye ut før jeg var klar over alle faktorer som faktisk spiller inn og hva som faktisk er forskjellen mellom en proff vs hobby. 

Sjekk om deres dato er ledig

For det er så mye mer enn bare et kamera og litt redigering som skal til for at alt skal bli bra!

Jeg skal prøve å forklare hva dere kan unngå og hjelpe kommende brudepar med å forstå betydningen og verdien med en profesjonell fotograf.

En profesjonell er profesjonell

Det er så mange fotografer der ute i dag, og det er lett å se seg blind av alle hobbyfotografer som tar fine bilder, eller at en venn i familien har et kamera som kan brukes på bryllupsdagen. 

Men noen spesielle dager i livet fortjener en profesjonell. Dere bestiller kanskje en bryllupskake fra en profesjonell konditor og baker den ikke selv? Eller at dere ønsker en proff kokk som dere vet dere får god mat fra? Det hadde vært veldig kjipt om dere møtte opp på bryllupsdagen, så viser det seg at maten er noe helt annet enn dere hadde tenkt. Eller ennå verre, dere liker ikke bryllupsmiddagen. 

Akkurat det samme er det når det kommer til en profesjonell fotograf. Dere ønsker tryggheten hos dem, og kvaliteten dere får, og at minnene sikres.

Erfaring og kvalitet har mye å si for en bryllupsfotograf

En profesjonell bryllupsfotograf har vært gjennom en del bryllup og vet hva som funker bra og hva som kanskje ikke funket like så bra. De har jobbet seg opp, spesialisert seg og legger alt i jobben sin. Erfaringen de får gjennom alle de forskjellige bryllupene er gull verdt. 

Det å fotografere er ikke bare å trykke på en knapp, men en hel prosess. Det er mange som møter opp på bryllupsdagen uten at dere har snakket så mye på forhånd eller planlagt. Og det er ikke lett for dere å vite hvordan det fungerer. 

Prosessen har mye å bety, og det er viktig å bli kjent før dagen. Dette jobber en profesjonell fotograf tett opp med brudeparene sine med allerede fra brudeparet har tatt kontakt. 

Fra en profesjonell bryllupsfotograf kan dere forvente høy kvalitet og bilder som henger sammen og forteller en historie.

Her er en liten liste over hva en profesjonell fotograf kan ha en dypere forståelse for:

  • Ulike lysforhold
  • Teknikker
  • Utstyr 
  • Komposisjon
  • Hvordan jobbe seg gjennom bryllupsdagen
  • Hvordan planlegge bryllupsdagen
  • Hvordan bli kjent med brudeparet på *riktig* måte
  • Oppbevaring og lagring av bilder
  • Kvalitet
  • Sikkerhet

Dette er viktig for at dere skal få bilder dere kjenner dere igjen i, kvalitetsbilder, en god opplevelse, hvis noe skjer må det være en plan b, og at dere skal få en god opplevelse og føle dere trygge og ivaretatt hele veien.

Forpliktelser – Hva om bryllupsfotografen avlyser?

Jeg ser mange brudepar som velger en hobbyfotograf som er misfornøyd med bildene, hadde en dårlig opplevelse, fotografen møtte ikke opp i bryllupet, eller avlyste rett før, de svarer ikke, har ikke kontrakt eller firma og stiller ikke opp for brudeparene underveis. Noen med lite erfaring tar det kanskje ikke like seriøst og angrer eller ønsker å booke et «bedre» bryllup og ender opp med å rett og slett avlyse. 

Dette kan skje i lang tid før bryllupet men det skjer ofte bare et par uker før bryllupet. Da står brudeparet der uten bryllupsfotograf. Stresset, lei seg, og begynner opp den evige jakten på en ledig bryllupsfotograf. 

Det er ofte mange fotografer som blir booket en stund før bryllupet og ikke har ledig eller kan hjelpe. 

Bryllupet pleier som regel stå en lørdag, og da blir det enda færre dager fotografer er ledige. 

En profesjonell fotograf gjør ikke dette. De holder på datoen og blir der for dere. De avlyser ikke og setter av helgen til brudeparet. De går fra familie, venner og kanskje andre arrangementer som hadde vært stor betydning for fotografen. Dette er fordi de har lovet bort dagen, de elsker det de gjør og de ønsker at brudeparet skal få det beste ut av dagen. 

Ikke ta meg feil, det finnes så klart unntak! Både av hobbyfotografer som gjør ting på en ordentlig måte og profesjonelle fotografer som må avlyse som for eksempel nære begravelser, eller et viktig bryllup i nær familie. Men også dette kan være grunner til at en proff velger brudeparet over et annet viktig bryllup. Så de forplikter seg virkelig.

Profesjonelt utstyr ved bryllupsfotografering

En hobbyfotograf eller en venn av dere har kanskje ikke profesjonelt utstyr. En proff har bra utstyr og ikke minst ekstrautstyr! Å ha reserve er virkelig helt nødvendig. 

Som all annen teknologi kan kamera, minnekort og pc streike og bli ødelagt. Da er alt borte og det kan jo absolutt ikke skje en dag som dette. 

En proff fotograf  har to minnekort i kamera, som vil si dobbeltlagring og blir det ene kortet ødelagt så er bildene på det andre kortet. Å ha to kamera også er helt nødvendig når det kommer til bryllup. Går det ene kamera i stykker så må du kunne hente det andre. Hvis ikke står du der uten kamera, og får ikke gjort noenting. 

Det å ha prøvd forskjellige objektiver eller har ulike for å få frem ulike preg kan også ha mye å si. Her er alle fotografer ulike. Men la meg prøve fortelle hvorfor det kan være lurt. I kirken under vielse kan det være smart å ha enten zoomlinse eller to kamera på seg. Dette er for at du skal bevege deg minst mulig under vielse, men samtidig kunne ta bilder på nært hold og avstand. En profesjonell fotograf vet at det å bevege seg riktig under en vielse er super viktig. Dette er fordi du ikke skal legges merke til, gå på feile plasser som for eksempel oppe ved alter, stå i veien for gjestene, distrahere presten, eller gjøre noe som tiltrekker seg oppmerksomhet.

Både før, under og etter bryllupet er det nødvendig med profesjonelt utstyr. Backup av bildene fra bryllupet skal tas godt vare på etter bryllupet også.

Med en proff fotograf kan det bli langt mindre jobb for dere

Det å ha en profesjonell fotograf ved siden av hele tiden under bryllupsplanleggingen kan gjøre det utrolig mye lettere for dere. Fra å være en overveldende prosess kan det bli en avslappende, romantisk og gøy bryllupsplanlegging. 

En proff gjør seg kjent med dere som par og kan komme med utallige tips, triks og råd på veien. 

For eksempel hos meg så ringer brudeparene i hytt og vær og spør om ditt og datt og jeg ELSKER DET. Og ikke minst så elsker brudeparene mine å kunne spørre en profesjonell om råd og tips som passer for dem.. De setter jo så utrolig stor pris på det. De sparer masse tid på det og får kanskje bedre tips som passer dem bedre.

Bryllupsfotografering er en investering

Det kan høres mye ut når prisen kommer opp, men når dere begynner planleggingen med en profesjonell fotograf ser dere at det er verdt det, og ikke minst på bryllupsdagen og resultatet etterpå. Dette er en dag som har så sykt mye å si for dere.

LES HER HVORFOR BRYLLUPSFOTOGRAF ER SÅ DYRT

Spesialisering

Det å ta bryllupsbilder er ikke bare litt mer fancy bilder med en bryllupskjole. Det krever faktisk en hel del mer og er en mye lengre prosessen enn en vanlig fotografering. Det ligger mye planlegging bak. 

Fotografer som spesialiserer seg innen bryllupsfotografering har kvalitetene til å fange de riktige øyeblikkene som kreves på denne spesielle dagen. De har erfaring med å forholde seg til forskjellige lysforhold og de fleste bryllupsfotografer har spesialisert seg ennå mer på sin egen sjanger innenfor bryllup. 

Jeg spesialiserer meg innenfor elegante og tidløse bilder for brudepar som ønsker det lille ekstra, og disse parene dette passer for får da enda mer helhet i bryllupet sitt, samt bildene og minnene etterpå. Heller enn en at paret som da kanskje hadde passet for meg skulle gå til en fotograf som spesialiserte seg inn på blurry bilder, eller bilder med mye bevegelse slik at brudeparet ikke kjenner selv igjen på bildene.

Kurs, bøker og workshop

En profesjonell fotograf har nok brukt masse penger og tid på kurs, bøker, forelesninger og workshop for å komme der dem er i dag. Det har nok mest sannsynlig ikke en hobbyfotograf.

Det ligger så sinnsykt mye bak som andre ikke ser som gjør at det er en stor forskjell. Hele opplevelsen til brudeparet både før, under og etter bryllupet eller fotograferingen skal føles bra for brudeparet. Sluttresultatet har selvfølgelig også alt å si og det kan være stor forskjell på et bilde fra en profesjonell fotograf enn en hobbyfotograf. 

Får dere lavoppløselige bilder eller høyoppløselige bilder? Kan bildene brukes til å dele med familie og venner, printes ut og brukes på produkter? Er bildene i fin kvalitet?

Feil og rettelse

Ja, alle er mennesker og alle gjør feil. Til og med en profesjonell fotograf;) MEN! Ordner en hobbyfotograf opp etter seg? Tenk om bildene blir borte og fotografen må bruke 20 000,- kroner på å PRØVE å få dem tilbake fra minnekortet, dette hadde nok en profesjonell fotograf brukt for bare å PRØVE å få dem tilbake. Det er ikke sikkert det går men er verdt å prøve. 

Det kan være så mye mer som kan gå galt, men en proff prøver alltid å rette opp i det som kan ha gått galt.

Alle slike ting kan ha stor betydning i ettertid og da er det veldig viktig at brudeparet kjenner fotografen de ønsker å booke eller om de booker en billigere at de da vet om risikoene.

Spør dere selv

Spør dere selv hva dere vil. 

Vil dere gå for en hobbyfotograf der dere ikke er helt sikker på hva som kommer, hva dere får eller hvordan opplevelsen vil være?

Eller 

Vil dere gå for en profesjonell fotograf som dere er trygge på og føler tillit til. Dere vet hva dere får, hva som kommer, hvordan prosessen fungerer, dere kan få all hjelp til deres drømmebryllup under planleggingen og dere slipper å bekymre dere på bryllupsdagen over at noen viktige bilder ikke blir med eller at bildene ikke blir bra! 

Det høres kanskje mye ut å skal ut med der og da. Men kanskje fotografen har en delbetalingsplan. I det lange løp er det kanskje ikke så mye som dere trodde. Prøv å regne på det.

Si gjerne hva dere tenker under! 

Og bare så det er sagt så er det absolutt ikke noe vondt ut mot hobbyfotografer. Jeg er kollegaer med mange som har det som hobby som står på og er flinke.  Å alle må starte en plass. Inkludert jeg. Men det er forskjell på å ødelegge for andre fotografer OG brudepar heller enn å bygge seg opp. Det finnes så mange andre gode muligheter å bygge seg opp på enn å gjøre at det skal gå utover brudeparene. 

Få minner fra deres drømmedag

Lignende poster